Víno a syr - ako ich skombinovať?

Víno a syr patria k najikonickejším dvojiciam gastronomického sveta. Oba majú hlboké korene v tradičnej výrobe, závislé od pôvodu, terroiru, zrenia a remeselného umu. Ich spojenie môže byť jednoduché, ale aj mimoriadne sofistikované. V správnej kombinácii sa navzájom dopĺňajú a vytvárajú chuťový zážitok, ktorý je viac než len súčet dvoch surovín.

Základom každej dobrej kombinácie je buď súhra, kde sa chuťové a štrukturálne vlastnosti syra a vína dopĺňajú, alebo kontrast, kde protiklady vytvárajú nečakané, ale vzrušujúce spojenia. Všetky vína z článku nájdete na WinePlanet.sk

 

1. Tvrdé vyzreté syry

Príklady: Mimolette, Pecorino, Cheddar, Comté, Gruyère, Manchego, Ossau-Iraty

Tieto syry prechádzajú procesmi proteolýzy a lipolýzy, ktoré im dodávajú komplexnú arómu, chuť aj štruktúru. Sú plné chutí, niekedy orieškové, so slaným dozvukom. Skvele sa spájajú s rovnako komplexnými vínami – napríklad s vyzretými červenými, oxidačnými bielymi či šumivými vínami.

Súhra: Syr Comté sa výborne spája s vlašskými orechmi – a práve preto aj s vínom Vin Jaune.

Biele vína: Biele vína z Burgundska, Biele vína z Rhône, Biele Bordeaux, Vin Jaune, Amontillado Sherry, Champagne, Cava

  • Champagne Bollinger Special Cuvée Brut, Francúzsko
  • Albert Bichot Secret de Famille, Bourgogne Côte d´Or Chardonnay, Francúzsko

Červené vína: Pinot Noir, Chianti, Nebbiolo, Rioja 

  • Domaine Chanson Beaune Teurons Premier Cru, Francúzsko
  • Tignanello Marchese Antinori Chianti Classico Riserva, Taliansko
  • Prunotto Bussia Barolo, Taliansko

2. Syry s modrou plesňou

Príklady: Roquefort, Stilton, Gorgonzola, Bleu d’Auvergne

Tieto syry majú intenzívnu slanú, ostrú chuť a výrazné plesňové tóny. Vyžadujú odvážne vína, ktoré buď kontrastujú ich silu, alebo ju doplnia sladkosťou.

Kontrast: Známe príklady ako Stilton s portským alebo Roquefort so Sauternes ukazujú silu kontrastu. Sladké vína vyvážia slané a pikantné tóny plesňových syrov.

  • Syr Stilton + Portské
  • Syr Roquefort + Sauternes

 

 Odporúčané vína: Portské, sherry, sladké Sauternes

  • Graham’s 10 Y.O. Tawny Port, Portugalsko
  • Pedro Ximénez Solera 1918, Španielsko
  • Rothschild Mouton Cadet Sauternes, Frnacúzsko

3. Kozie a ovčie syry

Príklady: Crottin de Chavignol, Valençay, Selles-sur-Cher, Manchego, Ossau-Iraty

Tieto syry bývajú svieže, zemité až minerálne, s jasnou aciditou. Výborne fungujú so suchými a šťavnatými bielymi vínami s vyššou kyselinkou.

Súhra:

Odporúčané biele vína: Champagne, Sancerre, Albarino, Condrieu, Chenin Blanc 

  • Laporte Sancerre Le Rochoy BIO, Francúzsko
  • Gran Vino Pazo Barrantes Albariňo, Španielsko
  • Gewürztraminer Elena Walch, Taliansko
  • Champagne Ayala Blanc de Blancs Brut 2017, Francúzsko – ročníkové champagne k vyzretému koziemu syru (napr. Selles-sur-Cher Confit)

 

Odporúčané červené vína:

  • Arnoux & Fils Côtes du Rhône, Francúzsko

4. Syry s umytou kôrou

Príklady: Époisses, Taleggio, Munster, Langres, Gubbeen, Stinking Bishop

Ich výrazná aróma je výsledkom umývania kôry, ktoré podporuje vývoj baktérií. Sú bohaté, pikantné a dlhé v dochuti. Klasicky sa kombinujú s aromatickými bielymi vínami ako je Gewürztraminer, alsaský Pinot Gris, Champagne

Odporúčané vína:

  • Zind Humbrecht Pinot Gris Rotenberg, BIO, Francúzsko
  • Elena Walch Selezione Gewürztraminer, Taliansko

5. Mäkké zrejúce syry

Príklady: Brie de Meaux, Camembert de Normandie

Hlavným faktorom je zrelosť. Kôra na povrchu syra má zvyčajne chuť bielych húb. Vekom sa textúra mení, je viac výrazná po hubách. Avšak pozor, ak sa syr nechá príliš dlho, rozpadne sa a biele plesne končia svoj životný cyklus. Syr môže mať arómy po čpavku a zhorkne.

Biele vína : Champagne  , Veltlínske zelené  , Chablis, Vouvray

  • Karpatská Perla Veltlínske zelené Ingle BIO, Slovensko
  • Špalek Edelspitz Grüner Veltliner, BIO, Česko

Červené vína: Beaujolais, Pinot Noir 

  • Papillon Víno od Francúza Karbonix Pinot Noir, BIO, Slovensko
  • Pierre Sparr Pinot Noir Grande Reserve, Francúzsko

6. Čerstvé syry

Príklady: Mozzarella, Burrata, Ricotta, Chavroux

Ľahké, krémové, svieže syry si pýtajú ľahké vína – bublinky, ružové alebo biele s citrusovým profilom.

Odporúčané vína:

Tip na záver

Rovnako ako pri víne, syr musí pred podávaním zohriať na teplotu, aby sa prebudili všetky nuansy vône a chuti. Vyberte syr z chladničky 45-60 minút pred podávaním.