Chystáte sa objavovať krásy hôr?

Máte v pláne kúpiť novú trekovú obuv? Venujte tomuto výberu dostatočné množstvo času a stane sa pre vás spoľahlivým partnerom.

Ako si vybrať?

Hneď na začiatku si treba odpovedať na niektoré otázky:

Kto bude obuv využívať - muž, žena alebo dieťa? Líšia sa predovšetkým veľkosťou, ale aj strihom a farebným vyhotovením.

V akom teréne a na aké aktivity bude obuv využívaná? Podľa odpovede si môžete vybrať ľahšiu nízku obuv alebo vyššiu členkovú.

Pokiaľ turistika pre vás znamená prechádzka alebo kratší výlet do prírody, najlepšie v peknom počasí, môžete si vybrať buď zo športových topánok alebo nízkej trekovej obuvi. Takáto obuv je ľahšia, čím znižuje únavu. Je vhodná na dynamické výstupy. Vyberajte mäkkú podrážku, ktorá bude pri chôdzi tlmiť nárazy. V prípade, že sa chcete cítiť pohodlne aj v daždivom počasí, vyberajte obuv s vodoodpudivou úpravou.

Členkové topánky využijete v náročnejšom teréne, kde vám zaručia lepšiu stabilitu. Ochránia vás aj pred vyvrtnutím alebo prienikom nečistôt, vody či snehu do vnútra.  Takže ak chcete svoju trekovú obuv vytiahnuť aj do poriadneho terénu, zainvestujte do členkových topánok. Hľadajte obuv z pevných materiálov, s odolnou podrážkou, najlepšie s protišmykovou úpravou. 

Vonkajšia vrstva ALPINE PRO topánok zabraňuje prieniku vody, snehu, vetra a rýchlo schne.

Ako vrchný materiál sa používa najmä koža alebo v kombinácii s textilom, čo dodáva topánke ľahkosť, priedušnosť, lepšie sa prispôsobí nohe a tiež rýchlejšie vysychá. Textilný materiál však ľahšie nasiakne vodou, preto hľadajte topánky s vodoodolnými membránami, ktoré vás ochránia aj v mokrom teréne.

Pri výrobe outdoorových topánok od ALPINE PRO je využívaná PTX membrána, ktorá je charakteristická svojou vzdušnosťou, nepremokavosťou a odolnosťou proti vetru. Tým zaisťuje tepelnú izoláciu a pohodlie v každom počasí. PTX membrána odvádza tiež telesnú vlhkosť na povrch materiálu, čím zabraňuje jej hromadeniu. 

Čisto kožený zvršok je odolnejší, má dlhšiu životnosť, je nepremokavý ale aj ťažší, menej priedušný a väčšinou sú celokožené topánky aj drahšie.

Na záver ešte pár rád

Na nákup choďte najlepšie popoludní alebo večer. Cez deň zvykne noha trochu opuchnúť, tak aby ste neboli prekvapení, že vás zrazu začnú topánky tlačiť. Skúšajte ich na ponožkách, ktoré si budete na výlet obúvať.

Nekupujte topánky „na doraz“, nechajte miesto pre prsty, aby sa vám pri chôdzi nedotýkali špičky. Päta musí naopak sadnúť a nesmie sa vysúvať aby sa vám neurobili otlaky a odreniny.

Nech si už kúpite kožené či kombinované topánky, pred náročnou túrou si ich vyskúšajte v menej náročnom teréne. Vychytáte muchy, ktoré by vám mohli ináč mohli robiť problémy.

Text: Redakcia

Foto: ALPINE PRO