Hľadáte luxusný matrac z prvotriednych materiálov?

S naším návodom to bude hračka

Hlavnou hviezdou každej spálne je kvalitný matrac. Práve to, z akého materiálu je vyrobený, aké sú jeho vlastnosti a ako si rozumie s roštom, sú tie najdôležitejšie parametre. Do spálne si totiž nechodíte čítať knihu ani pozerať televíziu, ale odpočívať. Ako si užiť pokojný a zdravý spánok po celú noc? Vyžaduje si to investíciu do luxusného matraca, na ktorom sa vám bude spať ako v bavlnke. Ako ho spoznáte?

Luxusný matrac neznamená drahý matrac

Synonymom luxusného matraca rozhodne nie sú modely, ktoré si nemôžete dovoliť. Kvalitu si totiž možno zaobstarať za veľmi priaznivú cenu. Táto investícia pritom nemusí pohltiť všetky vaše mesačné príjmy. Za 600 eur si môžete zakúpiť matrac na spanie, ktorý bude vyrobený zo špičkových, kvalitných, ale predovšetkým trvanlivých materiálov. Pokiaľ sa oň budete starať, vydrží vám možno aj desať a viac rokov.

Zdroj obrázka: Lucky Business / Shutterstock.com

Rozdelenie matracov podľa materiálu

Po akom materiáli siahnuť? Luxusná spálňa si rozhodne zaslúži to najlepšie. Na výber máte z troch základných kategórií:

  1. pružinové,
  2. latexové,
  3. penové.

Delenie penových matracov

Penové modely sa ďalej delia podľa typu peny. Rozlišujeme matrace z:

●       pamäťovej peny,

●       PUR peny,

●       studenej peny,

●       BIO peny,

●       peny a kokosového vlákna.

 

Medzi výhody pamäťovej peny patrí to, že reaguje na tvar tela a dokáže sa mu dokonale prispôsobiť. PUR pena má univerzálne použitie. Studená pena je veľmi vzdušná. BIO pena je zase skvelá vďaka svojim ortopedickým vlastnostiam a matrac s penou a kokosovým vláknom ponúka výbornú oporu počas spánku.

Porovnanie materiálov matracov

Ako vybrať matrac podľa materiálu? Ujasnite si, čo od neho očakávate. Pružinové matrace dokážu skvele rozložiť hmotnosť. Latexové verzie sú skvelou voľbou pre alergikov a penové modely majú rad vlastností podľa druhu peny, ktorá je v nich obsiahnutá. Napríklad zdravotné výhody pamäťovej peny spočívajú v tom, že znižuje riziko vzniku preležanín, má pozitívny vplyv na správny krvný obeh, čo vedie k zníženiu rizika bolesti svalov a kĺbov.

Zdroj obrázka: Andrey_Popov / Shutterstock.com

Čím vyšší matrac, tým väčšie pohodlie

Je lepší nízky alebo vysoký matrac? Každý preferuje niečo iné, ale vyššia verzia má celý rad výhod.

●       Čím je vyšší, tým je odolnejší a pohodlnejší.

●       Z vyššieho matraca sa vám lepšie vstáva.

●       Vysoké modely sú vhodnejšie pre osoby s vyššou telesnou hmotnosťou.

Najlepší matrac podľa polohy v spánku

Pri výbere matraca hrá dôležitú rolu to, v akej polohe najradšej zaspávate. Pokiaľ patríte k ľuďom, ktorí radi zaspávajú na chrbte, nie ste pri výbere nijako obmedzení. V prípade, že je pre vás najpohodlnejšie zaspávať na bruchu, zvoľte si tvrdší matrac, ideálne taký, čo je pevný predovšetkým v strednej časti. A tí, ktorí zase zaspávajú najradšej na boku, by mali siahnuť po mäkkej verzii.

Pohodlný matrac je ideálny matrac

Samozrejme, tento zoznam možno brať ako praktickú príručku pri výbere, no nesmiete však zabúdať ani na svoje preferencie. Pokiaľ trpíte bolesťou chrbta a kĺbov, siahnite po zdravotnom matraci. Alergikom bude zase vyhovovať latexový matrac, kým ľudia, ktorí sa radi zaboria a spia ako v bavlnke, určite ocenia matrac z pamäťovej peny. Nezabúdajte ani na to, že každý matrac je vhodný na určitý typ roštu. Preto sa vždy uistite, že ste stavili na správnu kombináciu.

 

Každý z vás si zaslúži luxusný matrac, na ktorom si každú noc vychutná výdatný odpočinok. Pohodlný matrac z kvalitných materiálov je nevyhnutnou súčasťou každej luxusnej spálne a potrebuje ho každý spáč. Pri jeho výbere sa orientujte aj podľa materiálov, vlastností aj podľa toho, v akej polohe najradšej zaspávate.