Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.
Na panvici rozohrejte maslo. Pridajte nasekaný cesnak a krátko orestujte. Potom pridajte čerstvé krevety, osoľte, okoreňte. Restujte 2 až 3 minúty z každej strany. Krevety dochutíte šťavou z citróna a posypete petržlenovou vňaťou. Rýchle, ľahké a zároveň výrazné.
Víno:
Sauvignon s tónmi citrusov, egrešov a bazového kvetu. Skvelé ako kontrast ku krevetám na masle a cesnaku.
Nakrájajte zrelé paradajky a čerstvú mozzarellu. Navrstvite na tanier striedavo paradajky a mozzarellu. Osoľte, pokvapkajte olivovým olejom a balsamicom. Tanier ozdobte čerstvou bazalkou. Ikonická talianska a letná kombinácia.
Víno:
Atraktívne ružové víno s kvetinovo ovocnou vôňou. Chuť je ľahká, svieža so stredne dlhým ovocným záverom. V dokonalom súlade s caprese.
Kuracie prsia naložte na pár hodín do marinády z olivového oleja, tymiánu, citrónovej šťavy a cesnaku. Mäso grilujte z oboch strán do zlatista. Podávajte s rukolovým šalátom alebo grilovanou zeleninou.
Víno:
Filety z lososa osoľte, okoreňte a opečte na panvici s maslom, rozmarínom, tymiánom a plátkami citróna. Nechajte jemne zapiecť lososa v rúre, aby ostal šťavnatý. Servírujte s baby zemiakmi alebo šalátom.
Víno:
Harmonická, suchá a expresívna chuť vína s povzbudivým ovocným prejavom. Šťavnatý, minerálny záver. Výborne ladí s jemnou úpravou lososa.
Zeleninu (cuketu, papriku, paradajky, červenú cibuľu a baklažán) nakrájajte. Potrite olivovým olejom, osoľte a okoreňte. Zeleninu ugrilujte do zlatista. Podávajte s jemne opečeným pečivom ako prílohou.
Víno:
Unikátne slovenské cuvée, ktoré zaujme svojím ovocno herbálnym charakterom a sviežou malokarpatskou kyselinkou. Výborný partner k letným, sviežim pokrmom.
V miske vymiešajte mascarpone s trochou vanilkového cukru a štipkou citrónovej kôry. Podávajte s čerstvými jahodami a lístkami mäty. Ideálny letný dezert bez pečenia.
Víno:
Perlivé ružové víno z odrody Merlot s vôňou záhradného ovocia. Atraktívne v chuti so sladším ovocným záverom. Jahody s týmto vínom chutia ešte lepšie.
Leto si nežiada komplikované recepty. Stačia čerstvé suroviny a dobre vychladená fľaša vína. Víno k jedlu nemusí byť komplikovaná veda, ale hra s harmóniou alebo naopak kontrastom. Všetky odporúčané vína nájdete na WinePlanet.sk. Stačí už len priateľská spoločnosť .