Letné kombinácie jedla a vína

Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.

 

Krevety na cesnaku a Villa Maria Sauvignon Blanc


Na panvici rozohrejte maslo. Pridajte nasekaný cesnak a krátko orestujte. Potom pridajte čerstvé krevety, osoľte, okoreňte. Restujte 2 až 3 minúty z každej strany. Krevety dochutíte šťavou z citróna a posypete petržlenovou vňaťou. Rýchle, ľahké a zároveň výrazné.

Víno:


Sauvignon s tónmi citrusov, egrešov a bazového kvetu. Skvelé ako kontrast ku krevetám na masle a cesnaku. 

Caprese šalát s mozzarellou  a Santa Cristina


Nakrájajte zrelé paradajky a čerstvú mozzarellu. Navrstvite na tanier striedavo paradajky a mozzarellu. Osoľte, pokvapkajte olivovým olejom a balsamicom. Tanier ozdobte čerstvou bazalkou. Ikonická talianska a letná kombinácia.

Víno:


Atraktívne ružové víno s kvetinovo ovocnou vôňou. Chuť je ľahká, svieža so stredne dlhým ovocným záverom. V dokonalom súlade s caprese. 

Grilované kuracie prsia s bylinkami a Elena Walch


Kuracie prsia naložte na pár hodín do marinády z olivového oleja, tymiánu, citrónovej šťavy a cesnaku. Mäso grilujte z oboch strán do zlatista. Podávajte s rukolovým šalátom alebo grilovanou zeleninou.

Víno:

Losos na masle a Gérard Bertrand Coté des Roses


Filety z lososa osoľte, okoreňte a opečte na panvici s maslom, rozmarínom, tymiánom  a plátkami citróna. Nechajte jemne zapiecť lososa v rúre, aby ostal šťavnatý. Servírujte s baby zemiakmi alebo šalátom.

Víno:

Harmonická, suchá a expresívna chuť vína s povzbudivým ovocným prejavom. Šťavnatý, minerálny záver. Výborne ladí s jemnou úpravou lososa. 

Grilovaná zelenina a Karpatská Perla


Zeleninu (cuketu, papriku, paradajky, červenú cibuľu a baklažán) nakrájajte. Potrite olivovým olejom, osoľte a okoreňte. Zeleninu ugrilujte do zlatista. Podávajte s jemne opečeným pečivom ako prílohou.

Víno:

Unikátne slovenské cuvée, ktoré zaujme svojím ovocno herbálnym charakterom a sviežou malokarpatskou kyselinkou. Výborný partner k letným, sviežim pokrmom. 

Jahody s mascarpone a Vinidi


V miske vymiešajte mascarpone s trochou vanilkového cukru a štipkou citrónovej kôry. Podávajte s čerstvými jahodami a lístkami mäty. Ideálny letný dezert bez pečenia.

Víno:

Perlivé ružové víno z odrody Merlot s vôňou záhradného ovocia. Atraktívne v chuti so sladším ovocným záverom. Jahody s týmto vínom chutia ešte lepšie.

V lete menej je viac

Leto si nežiada komplikované recepty. Stačia čerstvé suroviny a dobre vychladená fľaša vína. Víno k jedlu nemusí byť komplikovaná veda, ale hra s harmóniou alebo naopak kontrastom. Všetky odporúčané vína nájdete na WinePlanet.sk. Stačí už len priateľská spoločnosť .