Myslíte si, že sa stravujete zdravo?

Otvorene si priznajme, koľko zeleniny denne zjeme? Je vôbec súčasťou nášho jedálnička? Sme si istí, že naša strava obsahuje dostatok bielkovín pre efektívne spaľovanie a že neprijímame príliš veľa solí? Viete, ktoré ovocie a zelenina sú bohaté na vitamíny a minerálne látky? A čo energia? Nemáte pocit, že vám chýba? Ak na tieto otázky nemáte jednoznačné odpovede, mohlo by sa vám hodiť niekoľko tipov na zdravšie stravovanie. Nezabudnite však, že správna strava ide ruku v ruke s fyzickou aktivitou.

Sedavý životný štýl a strava: V dnešnej dobe je stále bežnejšie, že trávime viac času v sede než v pohybe. Často konzumujeme vysoko spracované jedlá, ktoré sú síce ľahko dostupné, ale nie vždy zdravé. To vedie ku zníženému energetickému výdaju a prebytku kalórií, čo môže spôsobiť priberanie. Navyše, sociálne siete a dokonalé retušované fotografie môžu vytvoriť pocit, že všetci vyzerajú fantasticky, zatiaľ čo my hrozne.

Tu je zopár jednoduchých spôsobov ako pomôcť svojmu telu vydať energiu a efektívne spaľovať tuky:

Strava s vyváženými makroživinami: Kvalitné bielkoviny, sacharidy a tuky sú kľúčové zložky stravy. Ak držíte diétu, mali by ste sa poradiť s odborníkom ohľadom správneho pomeru týchto zložiek. Diéta vám pomôže naštartovať proces chudnutia a naučíte sa aj správne stravovať. Ak sa rozhodnete pre keto diétu, vyberte si kvalitného dodávateľa so širokým výberom jedál.

Cvičenie: Kardio a silový tréning môžu byť kľúčom k úspešnému spaľovaniu tukov. Pri keto diéte pozor. Cvičenie môže byť v tomto prípade ťažšie, nie je ani odporúčané. Po ukončení diéty je lepšie skonzultovať ďalší postup s trénerom aby ste si zbytočne neublížili.

Dostatočný spánok: Nedostatok spánku môže ovplyvniť rýchlosť, ako spaľujeme tuky. Snažte sa spať dostatok hodín, pretože kvalitný odpočinok môže urýchliť stratu tuku.

Odpočinok: Každé telo potrebuje aj čas na regeneráciu. Aj každodenné aktivity ako chôdza sa počíta a pomáha pri dosiahnutí nášho cieľa.

Sledovanie pokrokov: Miesto váhy sa sústreďte na to, ako vám sedí vaše staré oblečenie. Fotografie a meranie obvodov budú užitočnejšie než denné váženie sa.

Ešte pár tipov na stratu hmotnosti:

Kofeín môže podporovať spaľovanie tuku tým, že zrýchľuje metabolizmus. Majte však na pamäti, že konzumácia kofeínu by mala byť striedma, pretože príliš veľa kofeínu môže mať nepredvídateľné účinky. Všetkého s mierou.

Zelený čaj môže tiež podporovať metabolizmus a spaľovať tuk.

Kardiovaskulárne cvičenie, ako je chôdza, beh alebo jazda na bicykli, môžu pomôcť znížiť telesný tuk, najmä v oblasti brucha a obvod pása.

Alkohol obsahuje veľa kalórií a môže brzdiť proces straty hmotnosti.

Dostatočný príjem vody je kľúčový pre efektívne fungovanie metabolizmu.

Strata hmotnosti je dlhodobý proces. Buďte trpezliví a vytrvalí.

Stres môže viesť k nadmernému príjmu potravy. Nájdite spôsoby, ako sa vyrovnať so stresom, pomôže meditácia alebo joga.

 

Nezabudnite, že strata hmotnosti nie je rýchly proces. Pohyb musí ísť ruka v ruke so správnou a vyváženou stravou.

Text a foto: Redakcia