Pokračuje v Baťovej tradícii

Pred nedávnom sme vám priniesli článok o originálnych topánkach a teniskách značky VASKY. Dnes vám v rozhovore priblížime človeka, vďaka ktorému tento projekt uzrel svetlo sveta a popularita Vasiek stále stúpa. O tom ako sa z mladého atléta stal úspešný podnikateľ a tiež o jeho vízii do budúcnosti sme sa porozprávali s Václavom Staněkom.

Vo svojich podnikateľských začiatkoch mal Václav Staněk okrem túžby podnikať aj výborne našliapnutú atletickú kariéru, stal sa dokonca štvornásobným majstrom ČR v behu na 800 metrov. Zlom nastal pri odhalení cukrovky, kedy svoje ciele prehodonotil a atletickej kariéry sa vzdal. Všetku svoju energiu tak mohol venovať podnikaniu. 

Václav Staněk vo výrobe

Žiadne podnikanie nie je jednoduché a začiatky sú vždy náročné. Chce to veľa trpezlivosti, času a odhodlania. Vybral ste si veľmi náročné remeslo. Čo vás viedlo k tomu, vyrábať práve topánky? Bola to vaša atletická kariéra, alebo nejaká rodinná obuvnícka tradícia?

Vyrůstal jsem ve Zlíně, které je srdcem obuvnického řemesla a jedním z mých největších vzorů byl vždy Tomáš Baťa. Navíc pocházím z obuvnické rodiny, takže jsem viděl, jak to funguje i nefunguje. Tehdy poptávka po českých botách nebyla nijak veliká, tak jsem se to rozhodl změnit a vytvořit značku kvalitních českých bot, které budou i nějak vypadat. 

Čierne Vasky Leny

V súčastnosti ste otvorili dielňu aj na Slovensku, kde Vasky rýchlo naberajú na popularite. Máte niekde na svete špeciálne miesto, kde túžite preraziť?

Výrobně bychom chtěli zůstat v Čechách a na Slovensku a podporovat obuvnické řemeslo právě zde. Co se týče prodeje, tak vyvíjíme anglický e-shop a plánujeme celosvětovou Kickstarter kampaň, která nám doufejme ukáže i potenciál v zahraničí. Aktuálně řešíme prodejnu v Bratislavě, následně bychom chtěli vyzkoušet DACH, severní Evropu, ale třeba i Maďarsko, uvidíme, jaké země se právě v kampani uchytí a podle toho se budeme rozhodovat. Speciální místo nemám, ale přál bych si, aby Vasky prošly celý svět.

Václav Staněk vo výrobe na Slovensku

Vasky ponúkajú veľké možnosti výberu pre ženy, mužov, ale aj deti, dokonca ponúkate aj vegánske tenisky. Sú niektoré z Vasiek tak univerzálne, že by ste ich odporučili každému a prečo?

Vasky se snažíme navrhovat minimalistické právě proto, aby je mohl obout každý, pro jakoukoliv příležitost a byly trendy mnoho sezón, a to platí pro každý model. Každopádně mezi naše nejoblíbenější modely, které lze obout ke všemu patří určitě tenisky Teny, které máme v několika barvách. Pro zimní měsíce jsou pak oblíbené farmářky nebo Lydie. Minulý rok jsme ale vydali i slip on Leny, které můžete obout k sukni i kalhotám. Mimo to máme v prodeji i doplňky, takže můžete outfit doplnit třeba i o pásek, kabelku, obal na notebook a mnoho dalšího.

Teny

Do vašej ponuky pribudli tiež Barefoot topánky. Čím sú výnimočné oproti konkurencii ale aj ostatným Vaskam v ponuke?

Jsou to naše první barefoot tenisky a jejich vývojem jsme strávili několik měsíců. Chtěli jsme, aby splňovaly to, co všechny naše Vasky, tedy kvalitu a jednoduchost. Jsou vyráběné u nás s materiály od lokálních dodavatelů a vytvořili jsme je v kožené i veganské variantě. Zároveň teď vydáváme i novou růžovou barvu a na podzim chystáme i vyšší kotníkové barefooty.

Barefoot terry pink

Ďakujeme za rozhovor a prajeme veľa spokojných zákaníkov.

Foto: VASKY