Prezentujte sa chutne...

...VITAJTE VO SVETE RUČNE VYRÁBANÝCH PERSONALIZOVANÝCH ČOKOLÁD

Toto heslo nájdete ako prvé, keď otvoríte webovú stránku Janky Sebíňovej, úspešnej podnikateľky, ktorá sa rozhodla vymeniť svoju kariéru v IT odvetví, za prácu s lahodným čiernym zlatom. Keďže sa v redakcii radi dozvedáme o šikovných ženách čo najviac, rozhodli sme sa čo to popýtať aj Janky na jej očarenie čokoládou.

Čo vás inšpirovalo k ručnej výrobe čokolád a aká bola vaša prvotná vízia? Mali ste konkrétny plán už od začiatku?

Už od malička som milovala koláčiky a sladké. K procesu výroby čokolád som sa však dostala až počas materskej dovolenky. Vypomáhala som s IT prácami v jednej čokoládovni a občas som podávala aj formy vo výrobe. Hneď som vedela, že práca s čokoládou by ma tešila. Absolvovala som kurzy a po skončení materskej dovolenky som sa musela rozhodnúť. Buď sa vrátim do zamestnania, alebo skúsim podnikať.

Mala som plno nápadov ako prepojiť jedlú tlač a čokoládu. Potešiť tak detských zákazníkov, firemných a aj cukrárky a cukrárov. Spísala som si body, čo všetko je nutné k otvoreniu prevádzky a podnikania. A pustila som sa do toho.

Je pravda, že bez podpory môjho manžela, by som to asi nedala :) Pomohol mi s papierovaním na úradoch, ale aj v ukľudňovaní, keď som mala pocit, že je toho na mňa veľa.

Môžete nám priblížiť proces výroby? S akými ingredienciami rada pracujete? Máte nejaké unikátne kombinácie, na ktoré ste hrdá a našli si miesto aj u vašich zákazníkov?

Proces výroby nie je vôbec zložitý. Ako prvé si pripravím grafiku na jedlú tlač, potom na špeciálnej tlačiarni potlačím čokotransfér. Vytemperovanú čokoládu vylejem na čokotransfér, nechám čokoládu kryštalizovať a následne zabalím a odovzdám zákazníkovi. Celý proces trvá jeden až dva dni. Kúzlo je v temperovaní a rýchlej presnej práci.

Samozrejme záleží aj na ingredienciách. Vo výrobni používam len belgickú čokoládu značky Callebaut - pre jej dokonalú, vyváženú chuť. Táto značka je férová k celému výrobnému reťazcu a teda viem, že pri zbere a spracovaní kakaových bôbov prebehlo všetko eticky. Okrem čokolád vo výrobni používam lyofilizované ovocie a oriešky. A keďže milujem orechové maslá a som ich veľký fanúšik, nechýbajú ani ako plnky v mojich pralinkách.

Pralinky sú na proces výroby omnoho zložitejšie. Jeden deň ich ručne maľujem. Na maľovanie najviac využívam farbiace potraviny - sušenú spirulínu, mrkvu, chilli. Po ručnom maľovaní formy zastriekam airbrushom. Ďalší deň - do foriem vylievam čokoládou a následne plním škrupinky plnkami. Až na tretí deň pralinky zavriem (zalejem naplnenú škrupinku čokoládou). Pralinky z foriem vyklopím a pobalím do chladničky.

Nakoľko proces výroby praliniek je časovo veľmi náročný, robím ich vo várkach raz za čas - do vypredania. Takto si udržujem lásku k ich výrobe, a taktiež mám čas na výrobu iných produktov.

Bývajú požiadavky zákazníkov náročné? Aké sú ich najčastejšie požiadavky a ktorá objednávka bola najnáročnejšia?

Samozrejme pokiaľ som nemala "uprataný" eshop, zákazníci mali požiadavky, ktoré som sa snažila splniť a bol to stres a stálo to veľa času. Nemala som z toho na konci dňa radosť. Po čase sa mi ponuka na eshope ustálila a myslím, že si tam každý zákazník vie pre seba vybrať.

Ľudia samozrejme nemajú predstavu koľko práce je za jednou pralinkou, čokolízatkom a inými produktami. Majú túžbu si objednávku vyskladať podľa seba. Ale už ich viem správne nasmerovať a myslím, že nakoniec sme spokojní všetci, nakoľko sa mi zákazníci vracajú.

Plánujete rozširovať svoj sortiment a pridávať nové produkty? Kde hľadáte inšpiráciu pre svoje produkty?

Kedysi som si zadala že piatky budem mať na hranie sa. Vymýšľanie nových vecí, produktov, točenie videí, fotenie a podobne. Samozrejme tento plán sa mi nedarí realizovať, ale vymýšľam a realizujem veci za pochodu. Posledné produkty čo som vymyslela a majú úspech sú čokozápichy a horúce guľky. K horúcim guľkám ma inšpirovali moje deti - keď vhodíte guličku do horúceho mlieka tak navrch vyplávajú mini marschmellows. Vždy keď vidím deti piť takéto kakauko, je to veľká radosť.

A čokozápichy vznikli na podnet jednej skvelej cukrárky Andrejky. Nechcela dávať na torty plastové zápichy, a lepiť fondány na paličku ju neoslovilo. Tak som sa pustila do domácej úlohy a teraz sú čokozápichy myslím naobľúbenejší produkt na mojom eshope.

Máte nejaké rady pre milovníkov čokolády? (napr. ako si vybrať kvalitnú čokoládu?)

Myslím že žiadny milovník čokolády rady ako si vybrať tú správnu pre seba nepotrebuje. Jediné na čo by som upriamila pozornosť, je ten škaredý business, za tým. Odporúčam vyberať si čokoládu od tých výrobcov, ktorým na celom reťazci záleží (Odporúčam pozrieť si na netflixe dokument Rotten).

A aby som nezakončila rozhovor smutne, odporúčam pozrieť si aj Vysokú čokoládovú - kde Amaury Guichon učí svoje čokoládové umenie. Je to fakt krása :)

Foto: Janka Sebíňová/ Jankina čokoláda a jedlá tlač