Zima je ideálne obdobie na zababušenie sa do deky, zapálenie teplého ohňa a vychutnanie si punču. Či už si chcete oddýchnuť sólo alebo so svojím partnerom, vytvorili sme perfektné recepty originálnych punčov, ktoré si vychutnáte v chladný zimný predvečer. Či už ste nadšencom pre červené víno alebo máte zálusk na biele víno, tieto recepty dodajú vašim zimným večerom nádych kúzla.
Pôvodný nápoj na indickom subkontinente dostal názov paanch. Slovo punč môže byť prevzaté slovo z hindčiny पाँच (pāñch), čo znamená „päť“, keďže nápoj sa často vyrábal z piatich ingrediencií: alkohol, cukor, šťava z limetky alebo citróna, voda a korenie. Niektorí veria, že toto slovo pochádza z anglického puncheon, čo bol opis pre sudy určitej veľkosti používané na prepravu alkoholu na lodiach. Termín punč bol prvýkrát zaznamenaný v anglických dokumentoch v roku 1632. V tom čase bola väčšina punčov typu wassail vyrábaných na báze vína alebo brandy. Ale okolo roku 1655 sa začal používať rum vyrábaný na Jamajke a objavil sa „moderný“ punč.
Víno a alkohol na prípravu punču nájdete na WinePlanet.sk.
Historicky sa väčšina skorých alkoholických punčov na báze liehu vyrábala buď s použitím araku alebo rumu. Bajan (barbadoský) rumový punč je jedným z najstarších.
10 klinčekov
6 pásikov pomarančovej kôry
1 fľaša sladšieho červeného vína Nichta Classic Alibernet
kôra z 1 citróna
5 tyčiniek škorice
5 plátkov zázvoru
2 lyžice likéru s pomarančovou príchuťou Cointreau
Do každého pásika pomaranča zatlačte klinčeky. Zmiešate v hrnci klinčekové pásiky pomaranča, kôru z citróna, škoricu a zázvor. Do hrnca pridajte fľašu vína, pomarančový likér a 375 ml vody. Na varnej doske priveďte do bodu varu. Varte 15 minút, nenechajte zovrieť, inak sa všetok alkohol odparí.
Pre najlepší punč sa používa iba pár ingrediencií
Punč je vždy taký dobrý ako víno, ktoré použijete pri jeho príprave
Používajte iba čerstvé a plne zrelé ovocie
1 fľašu bieleho vína Reya AREA Chardonnay 2023
1 cl vody
med
5 klinčekov
3 tyčinky škorice
2 hviezdy anízu
1 pomaranč nakrájaný na tenké plátky
Zmiešajte všetky ingrediencie v hrnci na strednom ohni. Priveďte do varu (nevarte), potom odstráňte z tepla a prikryte 20 minút. Podávajte v mierne nahriatych, žiaruvzdorných pohároch.
40 ml rumu Rum 327
40 ml cognacu V.S. 320400507661_0700DB ABK6 Cognac ABECASSIS VS GC 40%
10 ml fino sherry Romate Fino
30 ml citrónovej šťavy
tyčinka škorice
Pridajte všetky ingrediencie okrem škorice do malého zohriateho džbánu a dolejte veľmi horúcou vodou podľa chuti. Nalejte do teplých sklenených pohárov a pred popíjaním nechajte svojich hostí zamiešať ich škoricovou tyčinkou.
Kombinácia whisky, medu, citrónu, škorice a klinčekov je naozaj skvelá pre zimný večer.
50 ml škótskej whisky Ballantine's Finest Scotch whisky
3 ČL medu
1 tyčinka škorice
1 citrón, z polovice odšťavený a z polovice nakrájaný na plátky
2 klinčeky
Šľahajte škótsku whisky s medom a rozdeľte do 2 žiaruvzdorných pohárov. Do každého pridajte polovicu škorice a potom dolejte 200 ml vriacej vody. Do každého pridajte kvapku citrónovej šťavy. Každý dokončite plátkom citróna s klinčekom a podávajte.
Pod pojmom punč sa rozumie široký sortiment nápojov, nealkoholických aj alkoholických, spravidla obsahujúcich ovocie alebo ovocné šťavy. Nápoj priniesli z indického subkontinentu do Anglicka zamestnanci východoindickej spoločnosti koncom 17. storočia. Punč sa zvyčajne podáva na večierkoch vo veľkých širokých misách, známych ako punčové misy.
Nealkoholické punče, ktoré sa podávajú najmä deťom, ako aj dospelým, ktorí nepijú alkohol, zvyčajne zahŕňajú zmes ovocnej šťavy, vody a sladidla, ako je cukor alebo med. Často sa pridáva citrónovo-limetková sóda alebo iné sýtené limonády s ovocnou príchuťou. Často tiež obsahuje plátky alebo kúsky skutočného ovocia, ako sú pomaranče a ananás.
200 ml jablkovej šťavy
1 tyčinka škorice
1 ČL celého nového korenia
2 celé klinčeky
malý prúžok čerstvého zázvoru
1 klementínka
100 g kryštálového cukru
Zahrejte jablkovú šťavu s celým korením, zázvorom, kôrou z klementínky a cukrom. Priveďte do varu, potom varte 10 minút. Odstráňte z ohňa a nechajte vychladnúť, potom preceďte do pohárov.
1 liter šťavy z granátového jablka
malý zväzok rozmarínu
1 bobkový list
4 celé klinčeky
1 tyčinka škorice
60 g jemného cukru
1 pomaranč, nastrúhaná kôra
150 ml nealkoholického ginu
2 ČL červeného vínneho octu
1 granátové jablko
Šťavu z granátových jabĺk, polovicu rozmarínu, bobkový list, klinčeky, škoricu, cukor a pomarančovú kôru dajte na panvicu a na miernom ohni priveďte do varu. Po naparení odstavíme z ohňa, prikryjeme pokrievkou a necháme lúhovať aspoň 2 hodiny, prípadne až 24 hodín. Preceďte šťavu z granátového jablka do misky na punč a pridajte nealkoholický gin, ocot a semená granátového jablka a zvyšné vetvičky rozmarínu. Tesne pred podávaním zohrejte.