Umenie, dizajn a príroda v jemnej rovnováhe

Táto jedinečná vila leží na výbežku Abbiadori, s výhľadom na nádherné Cala Volpe, v jednej z najkrajších panorám Sardínie. Toto pozoruhodné dielo navrhol Fabio Mazzeo a vyniká svojim prepojením medzi budovou a okolitou prírodou. Dizajn preniká do všetkých častí, až do najmenších detailov, aby sa vytvoril jedinečný štýl. Umenie, dizajn a remeselné spracovanie sa prelínajú v jemnej rovnováhe.

Zjednocujúcim motívom návrhu je travertín , ktorý celú vilu pokrýva a pokračuje aj vo vnútri. Budova s ​​rozlohou 1 300 metrov štvorcových sa rozprestiera na troch úrovniach v harmonickej symbióze s terasovitou záhradou s rozlohou 5 000 metrov štvorcových a panoramatickým bazénom s nekonečným okrajom.

Vila, koncipovaná ako dynamický mnohosten , vyvoláva nové emócie z každej strany. Západná fasáda, viditeľná z diaľky a oveľa súmernejšia a pravidelnejšia ako ostatné, ponúka klasický a impozantný obraz pevnosti siluetu proti horizontu. Južná fasáda, takmer úplne priehľadná, sa otvára výhľadu na Pevero a priľahlé ostrovčeky, zatiaľ čo veľké okná východnej fasády pôsobia ako svetelný filter medzi interiérom a záhradou.

Na severe hneď upúta pozornosť hlavný vchod. Mramorový tvarovaný rám s asymetrickým ostením sa zbieha k portálu, ktorý ako textúrna maľba z leštenej a pieskovanej ocele evokuje panorámu plachiet. Odtiaľ sa odvíjajú interiéry bohaté na detaily, ako sú napríklad steny, ktoré obklopujú miestnosť domáceho kina: ručne obkladané panely so zlatými a striebornými listovými dekoráciami odrážajú panorámu Cala Volpe.

Obloženie z bieleného dubu a reflexné povrchy dodávajú svetlo a šarm celému druhému poschodiu, ktoré je navrhnuté ako obrovský otvorený priestor, kde každý jednotlivý priestor plynule prechádza do ďalšieho, od vchodu do obývacej izby a jedálne. V priestoroch pre hostí víta návštevníkov aj vínna pivnica určená na degustáciu vín.

V celej vile je veľa nábytku navrhnutého špeciálne pre tento projekt tímom Fabia Mazzea a realizovaného najlepšími talianskymi remeselníkmi. Tieto jedinečné kúsky sú postavené vedľa šperkov súčasného dizajnu, ako sú sedačky Living Divani v obývacej izbe. Svetelný dizajn vytvára pozoruhodné scény s prepychovými a jemnými lustrami od Vistosiho , šperkovými lustrami od Lolliho a Memmoliho , ultramodernými nástennými svietidlami od Catellani & Smith a umeleckými nástennými svietnikmi od Visionnaire . Každý predmet je vyberaný s mimoriadnou starostlivosťou, z dvojice kľukatých kovových váz od De Castelli, ktoré vytvárajú efekt šerosvitu vo vstupnej hale, až po elegantné a vzácne zrkadlá Porada v nočnej časti, kde sú nočné stolíky, stoličky a komody od Opera Contemporary spárované s posteľami od Twils , látkami od Rubelli a kreslami od Fendi Casa . Hlavná spálňa zahŕňa dve kúpeľne z kryštalického mramoru s mozaikovými dekoráciami v morských farbách od SICIS a elegantnými umývadlami od Villeroy & Boch . Tieto nápadné kúsky sa objavujú aj v hosťovských kúpeľniach spolu s evokujúcimi botanicky inšpirovanými mozaikami, tiež od SICIS.

Okolitá krajina preniká do dizajnu, od salónikov až po hosťovskú a hlavnú spálňu a kuchyňu. Efekt je takmer ohromujúci a ponúka neustále sa meniace pohľady, kde sa svetlo a zeleň stávajú neoddeliteľnou súčasťou architektúry. Tento intenzívny dialóg s prírodou dosahuje svoj vrchol v relaxačných priestoroch záhrady a bazéna a na streche terasy s podlahovými doskami, ktoré siahajú k Stredozemnému moru.

Text: Redakcia 

Foto: Ph. Credit Massimo Camplone / zdroj: v2com