Z vrcholu až na úplné dno... a zase späť

„Život je ako bonboniéra. Nikdy nevieš, čo ochutnáš.“ Pamätáte si túto hlášku z kultového filmu Forest Gump? Vždy sa mi vybaví, keď počujem zaujímavé životné príbehy ľudí. Človek nikdy nevie, čo mu život prinesie. Jeden deň je všetko skvelé, váš život dokonalý a druhý deň sa na vás valí jedna pohroma za druhou. Je však len na nás ako dokážeme s nepriazňou osudu zatočiť a nasledovať svoje sny. 

Dnes vám prinášame neuveriteľný príbeh silnej ženy, ktorá si svoje sny dokázala vybojovať. 

Hana Sedláčková je úspešná návrhárka a riaditeľka Patte design. Kým však vybudovala vlastnú úspešnú značku, zažila aj krkolomný pád na samé dno. Prečítajte si preto jej inšpiratívny príbeh.

Príbeh prvého úspechu Hany Sedláčkovej začína v roku 1989, kedy vyhrala konkurz obliekať modelky pri Socialistickom zväze mládeže. V zápätí tiež prišla ponuka obliekať finalistky Miss Monokiny, čo bola prvá súťaž „hore bez“ pod vlastnou značkou F-STUDIO (Fashion studio). O rok neskôr vstupuje na trh už oficiálne so značkou FASHION STUDIO. Zo začiatku sa zameriavala na šitie plaviek, no jej ambície a láska k móde jej ukázali nový smer. Butiky začali ponúkať jej luxusné návrhy oblečenia.

 

Už v roku 1995 dodávala oblečenie do obchodných domov a reťazcov v Čechách aj na Slovensku. O niekoľko rokov neskôr navrhla kožuchy pre Leoša Mareša, ktorý v tom čase štartoval svoju úspešnú kariéru.

Dopyt po oblečení z dielne Hany Sedláčkovej rokmi stále narastal a jej vlastná dieľňa už nebola schopná uspokojiť všetkých. Rozhodla sa preto posunúť výrobu na ďalšie dielne v Českej republike. Ani to však nestačilo a rok 2006 môžeme označiť ako začiatok konca tejto prvej etapy.

Keďže ani ďalšie dielne nestačia a reťazce tlačia na nižšiu cenu, rozhodla sa presunúť výrobu do Číny. Následkom niekoľkých zlých rozhodnutí sa dostala do finančných ťažkostí, čo ovplyvnilo aj jej rodinu. Kvôli nespoľahlivému dodávateľovi z Číny, nestihla dodať tovar určený pre katalógy a letné akcie. To malo za následok vypovedanie zmluvy a pokutu 2 milióny Kč. Následné udalosti ju dostávajú až na samé dno. Rok 2006 opisuje ako najťažší vo svojom živote. Po rozvode si hľadá nový domov. FASHION STUDIO zaniká.

Musela začať opäť od začiatku. Spočiatku pracovala v cestovnej kancelárii, či ako obchodníčka. Pomaly nachádza pevnú pôdu pod nohami a vracia sa späť do života. Biznisu s módou a oblečením sa však vyhýba. Rodina a priatelia dokážu človeka znovu postaviť na nohy. V tomto prípade to bola práve kamarátka, ktorá ju dokázala inšpirovať a motivovať k novej tvorbe. 

V roku 2016 si opäť našla svoje miesto. Svoju lásku k móde a dizajnu tentokrát pretavila do návrhov pohodlného oblečenia ku ktorému mala najbližšie - tepláky. Tak vzniká nová značka PATTE DESIGN. Už o niekoľko rokov neskôr sa jej produkty stávajú absolútnym bestsellerom a jej život je opäť naplnený a spokojný. 

Text: Redakcia

Foto: Hana Sedláčková/PATTE DESIGN

www.patte-design.cz