ZELENÁ = POKOJ

Zelená farba pôsobí ako balzam na dušu. O jej terapeutických vlastnostiach písali nielen básnici, ale aj farební psychológovia. Obklopte sa zeleňou a zaplaví Vás pokoj! Trendy v interiéri sú obzvlášť priaznivé, pretože odtiene zelenej sú teraz veľmi aktuálne - pozrite sa, ako túto farbu zaviesť do interiéru a s čím ju kombinovať, aby ste dosiahli štýlové a konzistentné usporiadanie.

Odkiaľ pochádza táto móda plná zelenej v rôznych podobách? Podľa výskumníkov trendov je odrazom nášho obratu k prírode spojený do uceleného celku s obľubou hnutia Slow, záujmom o ekológiu a ochranu planéty. Zelená upokojuje, preto je to ideálna farba pre časy plné neistoty. Navyše, keď sme začali tráviť viac času doma a vzrástla obľuba práce na diaľku, začali sme sa viac venovať tomu, ako interiér ovplyvňuje našu pohodu a vedome vytvárať farebné prostredie. A keď sa dom stal centrom súkromného i pracovného života, upokojujúca zeleň sa stala dokonalosťou.

Odtiene zelenej sa krásne spájajú s rôznymi materiálmi. Vyzerajú fenomenálne na látkach – najmä na tých s jemným leskom, ako je zamat alebo satén. Drevo pri nich vyzerá skvele - svetlé - zdôrazňuje jemnosť pastelových tónov a tmavé - výraznosť hlbokých. Zelená má rada lesk – zlatú aj medenú – a krásne brúsené sklo masovej farby.

Ako sa znáša s inými farbami? Spájanie farieb je skutočným umením. Šikovne vybrané dokážu oživiť aj ten najnudnejší aranžmán, no stačí, aby ste urobili jednu chybu a efekt môže byť opačný. Pole na predvádzanie je veľké, pretože zelená znáša väčšinu farieb a určite aj tie, s ktorými sa vyskytuje v prírode. Krásne sa kombinuje s pastelovou ružovou a výraznou fuchsiovou a bude dokonale ladiť aj so sivou a horčicovou.

Text: redakcia v spolupráci s WestwingNow

Foto: WestwingNow