"Navigácia divočinou" - ako sa pripraviť na dobrodružnú cestu

Ak plánujete dobrodružnú cestu alebo expedíciu, je dôležité správne plánovať a pripraviť sa na všetky výzvy, ktoré vás môžu čakať. Pre vás, ktorí pripravujete svoje prvé dobrodružstvo, ale aj pre tých, ktorí sa radi dozvedajú niečo nové, sme pripravili rozhovor s Janou Chrenkovou a Miroslavom Punom z online shopu JedloNaCesty.sk, ktorí nám odpovedia na dôležité otázky. Budeme sa venovať kľúčovým krokom a vybaveniu, ktoré sú potrebné pre bezpečnú a úspešnú dobrodružnú cestu. Od výberu potravín a pitnej vody, cez správnu základnú výbavu pre prípad núdze, až po tipy ako minimalizovať svoj náklad. Prečítajte si viac o tom, ako sa pripraviť na dobrodružstvo, na ktoré nikdy nezabudnete.

Aké kroky je potrebné podniknúť pri plánovaní dobrodružnej cesty alebo expedície?

Závisí to od rôznych aspektov, napríklad od dĺžky pobytu alebo od podnebia danej krajiny, do ktorej sa cestuje. Od týchto faktorov sa potom odvíja veľkosť batožiny a taktiež samotné vybavenie potrebné pre danú sezónu. Odporúča sa spísať zoznam vecí, aby človek na nič nezabudol, poprípade poradiť sa s osobou, ktorá podobný výlet už absolvovala. A v neposlednom rade je dôležité zistiť si bližšie informácie o krajine, do ktorej sa cestuje, najmä k čomu bude mať človek prístup, či už sa jedná o prístrešie, vodný zdroj, jedlo a podobne. A v neposlednom rade je dobré myslieť aj na to keď sa niečo “pokašle”, teda treba mať záložný plán pre prípad núdze.

Aké typy vybavenia a nástrojov sú nevyhnutné pre bezpečnú expedíciu?

Budem menovať iba tie najdôležitejšie z nich, keďže v dnešnej dobe je ich veľmi veľa. A je to problematika na minimálne ďalší jeden článok...

Kvalitná turistický odev a obuv 

Najdôležitejšie sú vhodné turistické topánky do daného terénu a počasia. Tak isto treba myslieť aj na vrstvenie oblečenia (1-3 vrstva) treba prispôsobovať podľa počasia.

Veci na spanie, táborisko

Spací vak by mal byť dostatočne teplý na danú sezónu a podložka by mala izolovať od studeného povrchu. Stan alebo plachta na prístrešok pred nepriaznivým počasím.

Potreby na prípravu jedla

Varič na ohrev/prípravu jedla, príbor a nejaká nádoba na jedlo by nemali chýbať v žiadnej výbave.

Potraviny a voda

Dostatok potravín, ktoré sú ľahko pripraviteľné a majú dlhšiu trvanlivosť. Potraviny by mali mať aj odolný obal voči teplotným rozdielom a čo najlepší pomer výživovej hodnoty a váhy. 

Voda je najdôležitejšou vecou z tohto zoznamu. Pokiaľ nechcete so sebou brať kilá navyše tak ideálnym riešením je filter na vodu alebo tabletky na čistenie vody.

Ďalšie užitočné veci

Základná súprava na ošetrenie malých poranení a zranení, dezinfekčné prostriedky, obväzy a lieky na bolesť. Kvalitný multifunkčný turistický nôž, čelovka, kompas, mapa...

Ako správne vybrať a pripraviť potraviny pre dobrodružnú cestu s obmedzeným prístupom k potravinám a pitnej vode?

Pri výbere potravín je primárna dlhá trvanlivosť produktu bez nutnosti skladovania v chladničke a tepelného upravovania. Je taktiež dôležité, aby jedlo obsahovalo sacharidy, bielkoviny, tuky, minerály a vitamíny v čo najväčšom pomere k jeho váhe. 

Najjednoduchším spôsobom zaobstarania pitnej vody v prírode je mať kvalitný certifikovaný filter, ktorý dokáže eliminovať všetky škodlivé baktérie, vírusy prvoky...

Ktoré potraviny sú vhodné pre dlhodobý pobyt na odľahlých miestach?

Najobľúbenejšou potravinou v oblasti expedičnej/ núdzovej stravy je NRG-5 (trvanlivosť 20 rokov) alebo jeho bezlepková varianta NRG-5 ZERO (trvanlivosť 15 rokov). Jedná sa o jedlo, ktoré je pripravené na okamžitú konzumáciu bez potreby tepelného upravovania-MRE(Meal, Ready-to-Eat).V prípade dostupnosti pitnej vody a variča si z NRG5 možno spraviť kašu alebo placku. Jedno balenie pokrýva celodennú energetickú potrebu dospelého človeka. Má v sebe dostatok minerálov, vitamínov a živín potrebných pre správne fungovanie tela, navyše je vhodná pre vegetariánov i vegánov. Vďaka svojim vlastnostiam je ideálnou formou stravy pre dlhodobý pobyt na odľahlých miestach.

Ale existujú viacerý výrobcovia, ktorý robia už hotové recepty jedál ako napríklad Jelenie ragú so zemiakmi, Dusené hovädzie so zemiakmi, Vegetariánske pikantné cestoviny… Väčšinu z týchto jedál je nutné tepelne upravovať alebo aspoň zaliať horúcou vodou.

Aký je ideálny pomer medzi energetickými a výživovými hodnotami pri výbere potravín pre dobrodružnú cestu?

Ideálny pomer medzi energetickými a výživovými hodnotami pri výbere potravín pre dobrodružnú cestu je približne 70% energie z uhľohydrátov, 20% z tukov a 10% z bielkovín. Uhľohydráty poskytujú energiu, tuky sú dôležité pre tepelnú izoláciu a zásobovanie energiou, a bielkoviny pomáhajú udržiavať svalovú hmotu a opravovať tkanivá. Tento pomer pomáha udržiavať energiu, stabilitu krvného cukru a zabezpečuje správne fungovanie tela počas náročných dobrodružných aktivít.

Ako môžem minimalizovať váhu a objem potravín, ktoré budem nosiť na cestu?

V tomto prípade je potrebné zvoliť si lyofilizované (mrazom sušené) potraviny, ktoré sú ľahké a nezaberú veľa miesta v batožine. 

Tento proces odstraňuje vodu z potravín pri veľmi nízkych teplotách, čím sa zachováva ich výživová hodnota a chuť, ale zároveň znížuje ich hmotnosť a objem. Taktiež sú pohodlné na prípravu, stačí ich zaliať teplou vodou a sú pripravené k konzumácii.

Aké sú bezpečnostné zásady týkajúce sa skladovania a prípravy potravín v divočine?

Uchovávajte potraviny v nepriepustných obaloch, ktoré minimalizujú zápach a neprilákajú divoké zvieratá.

Používajte variče a ohniská ďaleko od stanov a suchých rastlín. Dávajte pozor na poveternostné podmienky, ktoré môžu rozfúknuť plamene.

Voda by mala byť filtrovaná alebo dezinfikovaná. Nepite vodu z neznámych prírodných zdrojov bez správnej úpravy.

Ako zabezpečiť, aby som mal dostatočný prístup k pitnej vode počas svojej cesty?

Aj keď sa voda zdá byť priezračne čistá a bez zápachu, môže obsahovať mikroskopické častice patogénov, stopy chemikálií a ťažkých kovov, ktoré sú nebezpečné pre ľudské zdravie. 

Najistejším spôsobom čistenia vody je použiť vodný filter, ktorý dokáže odstrániť 99,999% všetkých neviditeľných škodcov ako sú baktérie, prvoky…

Ďalšou praktickou alternatívou sú tablety na čistenie vody. Stačí iba vhodiť jednu tabletu do určitého objemu vody a počkáte kým odstráni všetky škodlivé mikroorganizmy. 

V prípade ak nie je v okolí žiadny prírodný zdroj vody, je potrebné mať k dispozícii núdzové balenie s vodou.

Foto: Pixabay